Tuinenshop Blog

Blog informatie

 • Kweekkassen: the sky is the limit

  Natuurlijk is het leuk om met een kleine of starterskas te beginnen. Maar als je daar in de loop der jaren uitgegroeid bent is de keuze aan groter, mooier en natuurlijk ook kostbaarder onuitputtelijk.

  Juliana, de grootste fabrikant van kassen in Europa levert een enorm assortiment. En daar is voor iedereen het geschikte model bij.  Ons droomplaatje is de meer dan complete Premium kas die kan worden uitgevoerd met een mooie siernok.

  Maar ja, soms is de realiteit dat het budget net even anders ligt.

  Dan wordt het toch één van de kleine kweekbakken of een mooie pop-up folietunnel.

  Het gaat uiteindelijk toch om het resultaat nietwaar?

 • Gazononderhoud weetjes

  In het voorjaar is het gazon vaak aan een opknapbeurt toe. Vooral op plekken waar veel wordt gelopen, heeft het gras te lijden. De grond is er dichtgeslagen, zodat er geen zuurstof meer bij kan. Vaak blijft het (regen)water op deze lager gelegen plekken langer staan

  Gazon verticuteren

  De grasmat kan in het voorjaar wel een opknapbeurt gebruiken! Geef het gras lucht met de verticuteerhark. Als het nodig is kun je nu ook kale plekken opnieuw inzaaien.  Door met een riek ( of een speciale beluchter) gaten in de bodem te prikken verbeter je ook de beluchting. Hoog de plekken vervolgens op met wat aarde en zaai de open plekken in met graszaad.

  Kalk over het gazon strooien

  Kalk zorgt voor een betere structuur van de grond en maakt stikstof gemakkelijk opneembaar. Verder heeft kalk een gunstige invloed op de micro-organismen in de bodem. Er gaat wel enige tijd overheen voordat dit effect merkbaar is. Strooi nu een laagje kalk over het gazon, dat helpt om verzuring tegen te gaan en de bodemstructuur te verbeteren. Kalk strooi je vlak na de vorst in het voorjaar.

  Doe eens een bodemtest

  Met een eenvoudig testsetje kun je de zuurgraad van je tuingrond meten. Die moet tussen 5,5 en 7 pH zijn, afhankelijk van de grondsoort. Valt het lager uit dan is de aarde voor veel planten te zuur. Strooi in dat geval een dun laagje kalk uit en werk dit door de bovenste grondlaag heen.

 • Zomerbloeiers geven kleur

  Eigenlijk is het bizar. De tulpen en narcissen zijn de grond nog niet uit of wij tuinliefhebbers zijn al volop in de weer om de zomerbloeiers te bestellen. Dat zorgt ook na de tulpentijd voor kleurrijke tuinen.

  Vanaf Februari komen de bestellingen binnen en liggen de bollen en knollen ongeduldig te wachten tot we ze in de grond kunnen stoppen. Om de natuur alvast een handje te helpen planten we een gedeelte (of alles) alvast in kunststof containers of terracotta potten, geven ze water en wachten met ongeduld op de eerste punten die bovenkomen. Wel water geven natuurlijk...

  Als het blad bovenkomt kunnen we voorzichtig beginnen met het afharden van de plant. Is wel een heisa, overdag de potten naar buiten en 's avonds bij verwachte nachtvorst weer naar binnen. Maar dan heb je ook al grote planten in een eerder stadium.

  Succes deze zomer!

 • 12 volt buitenverlichting

  In het najaar worden de zonsopkomst steeds later en de zonsondergang steeds vroeger. De conclusie hierbij is simpel, de dagen worden weer korter.
  Binnenkort komen wij op het punt dat naar het werk en thuiskomen beide in het donker plaatsvinden.

  De oplossing om veilig te kunnen bewegen en nog iets van de tuin te kunnen zien? Tuinverlichting.

  Hoe monteer ik tuinverlichting en wat zijn de opties

  Ten eerste de opties:

  • 230 volt tuinverlichting op netstroom
  • LED zonne-energie tuinverlichting
  • 12 volt LED tuinverlichting met een transformator

  In deze blog gaan wij dieper in op 12 volt verlichting met een transformator. Deze optie bied namelijk het beste van twee werelden. Niet alleen is het een zeer energiezuinige optie, het is ook veiliger en geeft altijd een gelijkmatige lichtvoorziening in en om de tuin.

  Om uw tuin sfeervol en functioneel te verlichten adviseren wij u de volgende stappen te nemen:

  Stap 1:
  Kies binnen het assortiment uw verlichting.
  Stap 2:
  Het totale wattage van de door u gekozen verlichting bepaalt het wattage van de transformator (2160 of 150 Watt).
  Stap 3:
  Bij een transformator van 21 of 60 Watt begint u met een hoofdkabel van 10 meter SPT-1W, bij een transformator van 150 Watt kiest u een hoofdkabel van 15 meter SPT-3. Afhankelijk van de keuze van de transformator kunt u ook beginnen met een kabelverdeler of een verlengkabel (6 meter SPT-1W of 10 meter SPT-3). Let hierbij goed op het max. aan te sluiten wattage.

  Voor de aanleg van het systeem is geen installateur nodig, u kunt dit zelf doen.

  - Bij de meeste tuinen is één 230V aansluitpunt voldoende om met behulp van een 12V transformator uw hele tuin simpel en veilig te verlichten.
  - Bij ons 12 volt systeem hoeven de kabels niet onder de grond te liggen, in tegenstelling tot een 230 volt systeem waarbij een kabel minimaal een halve meter onder de grond verplicht is.
  - De maximale kabellengte van transformator tot verlichting is bij gebruik van LED verlichting maximaal 50 meter terwijl dit bij gebruik van halogeen verlichting maximaal 35 meter is.
  - Voor extra veiligheid rondom uw huis en tuin kunt u gebruik maken van de 12V timer met ingebouwde licht/donker sensor of de 12V bewegingssensor.
  - Met de 12V afstandsbediening kunt u 9 groepen lampen op afstand bedienen. De groepen kunt u zelf samenstellen.
  - Ieder aangelegd systeem is altijd eenvoudig uit te breiden en/of aan te passen. In het assortiment zijn diverse transformatoren, hoofdkabels, verlengkabels en verdeelkabels opgenomen.

  Vanuit dit punt zijn er nog twee documenten die we u zeker niet willen onthouden:

  De planningshulp en tekenvoorbeeld

  Tips voor het aanleggen van 12 volt buitenverlichting

 • Bloembollen planten

  Voor het planten van bloembollen, of het nu lente of zomerbloeiers zijn, is een aantal zaken zeer belangrijk.

  Stel jezelf daarom altijd de volgende vragen.

  • In welke periode kan ik de bollen planten
  • In welke periode komen de bollen tot bloei
  • Op welke diepte kan ik de bloembollen planten
  • Hoever moeten de bollen uit elkaar staan
  • Welke plek in de tuin kan ik deze bollen planten

  Hieronder hebben wij een schema geplaatst met daarin een mooie opsomming van lente en zomerbloeiers.

  Jan Feb Mrt Apr Mei Juni Juli Aug Sept Okt Nov Dec Afstand in cm Diepte in cm Standplaats
  Anemonen B B B B B B B P P 5 5 Z / H
  Muscari B B B P P P P 5 3 Z / H / S
  Dahlia P P B B B B B 25 5 Z / H
  Freesia P P P P B B B 8 8 Z / H
  Hyacinten B B P P P P 15 15 Z / H
  Irissen B B P P P P 10 6 Z / H
  Gladiolen P P P B B B 10 10 Z
  Lelies P P P P B B B B 20 14 Z / H / S
  Narcissen B B B P P P P 7 15 Z / H
  Ranonkel P B B B B 20 5 Z / H
  Sneeuwklokjes B P P P 7 10 Z / H / S
  Allium B B B P P P P 25 15 Z / H
  Tulpen B B B P P P P 10 15 Z / H / S
  Krokussen H P P B B B 3 6 Z / H
  Krokussen L B B B B P P 3 6 Z / H
  P Plant periode Z Zonnige standplaats
  B Bloei periode H Halfschaduw standplaats
  S Schaduw standplaats

  Algemene stelregel voor het planten van bollen is:
  Maak een gat die drie maal de diepte heeft van de hoogte van de bloembol

  Gemakkelijk je bloembollen planten? Maak dan gebruik van een bollenpoter (met meetlat) of bijvoorbeeld een bloembollenmand.

 • Scheuren en delen

  Er zijn veel redenen om vaste planten te scheuren en te delen.

  Om de planten mooi te houden. Te grote en overvolle vaste planten hebben vaak minder en kleinere bloemen dan de gedeelde vaste planten. De planten hebben dan ook behoefte aan delen en scheuren om onverstoord door te groeien.

  Bescherm de planten tegen schimmelziekten en insectenbesmettingen.

  Om de planten binnen de grenzen te houden. Vaak probeer je een border volgens een vooropgezet plan in te planten. Door te delen blijf je bij je plannen voor de border.

  De planten gezond houden. Veel vaste planten willen snel doorgroeien en creëren daarom een grote kluit. Wanneer je ze niet elke 3-4 jaar deelt kunnen deze kluiten vanuit het midden uit doodgaan waardoor je met een gat in je tuin komt te zitten.

  Maar meer planten. Vaste planten delen kan ook leiden tot (uit)delen en ruilen met bekenden of doorplaatsen in andere gedeeltes van de tuin.

  Planten delen

  Wanneer: Het kan het complete seizoen van lente tot herfst (april-oktober). Maar aangeraden wordt om dit te doen aan het begin en eind van deze periode. Deze twee momenten geven het minste stress voor de vaste plant door de koele en natte periode.

  Stap 1: Graag de kluit rondom ruim uit zodat en isoleer hiermee de kluit.

  Stap 2: Zet de schop of spade onder kluit en maak deze los van de grond. Probeer hierbij zoveel mogelijk wortels in tact te houden. Maak de kluit zoveel mogelijk vrij van aarde zodat je goed kunt zien hoe het wortelgestel loopt.

  Stap 3: Ga de kluit delen. Snij of zaag de kluit in delen die van zichzelf levensvatbaar zijn met bijvoorbeeld een verplantspade en zorg dat elke kluit ook bladeren heeft.

  Zorg dat je nieuwe kluiten snel mogelijk inplant zodat ze zo min mogelijk in uitdrogen. Daarnaast is het belangrijk om ze op dezelfde diepte te planten als ze eerst stonden. Om het wortelgestel te stimuleren kun je gebruik maken van een wortel versterker.

   

 • Onze beste tips voor blad opruimen en deze composteren

  Met de herfst in aantocht is ook de periode aangebroken dat op grote schaal het blad gaat vallen. Hier en daar kleuren de bomen en hagen al bruin en binnenkort valt het blad massaal.
  Dan begint de grote uitdaging voor iedere tuinman en vrouw.
  Hoe ruim ik het op en waar laat ik het.

  Voor het opruimen zijn allerhande slimme oplossingen bedacht, van bladhandschoenen tot grotere of kleinere bladharken. Bladblazen is ook een prima optie, vooral als het met een accublazer gebeurt.
  Heerlijk werken zonder snoer en aanzienlijk minder lawaai.
  Het verzamelde blad kan prima bewaard worden in een vuilniszak of compostkorf. Hierin maak je dan na verloop van tijd prima bladcompost.

  Bladcomposteren? Zo doe je dat:
  1. Verzamel het blad voor je bladcompost bij voorkeur op een vochtige dag. Droog blad verzamelen kan ook, maar dan moet je het vervolgens besproeien.
  2. Het vochtige blad doe je in een plastic zak. Bij gewone compost zou je de ingrediënten luchtig proberen te houden, maar de bladeren mag je juist stevig aanstampen.
  3. Maak enkele gaatjes onderin de zak en zet deze op een onopvallende plek in de tuin weg.
  4. Het duurt ongeveer een jaar voor je de bladcompost kunt gebruiken als mulchlaag. Je brengt het dan aan rond de planten in de border. Dit vermindert onkruidgroei, zorgt ervoor dat (zand)grond minder snel uitdroogt en voorkomt dat de bodem dichtslaat.
  5. Je kunt de bladcompost ook door de grond mengen, om de structuur van de grond te verbeteren en het bodemleven te stimuleren.
  6. Laat je de zakken twee jaar staan, dan is de compost zelfs als potgrond te gebruiken.

  Tip: Je kunt ook bladcompost maken in onze compostkorf. Verzamel het vochtige blad in de korf. Druk de bladeren goed aan, dek ze vervolgens af met bijvoorbeeld een stuk karton of oud tapijt en verzwaar met stenen tegen het wegwaaien. De composteertijd blijft ongeveer gelijk.

  Welke bladsoorten zijn geschikt voor composteren?
  Niet alle bladsoorten composteren even snel.
  Ideaal zijn Linde, Es, Appel, Kastanje, Wilg en Populier.
  Bladeren van bijvoorbeeld Plataan, Beuk en Eik composteren langzamer en zijn daarom minder geschikt. Je kunt deze bladeren natuurlijk nog wel gebruiken voor het afdekken van kwetsbare planten voor de winterperiode!

 • Blijvend genieten van Martagon lelies

  Lilium martagon hybrides:

  In de tuin bloeit de Martagon hybride lelie in juni en juli en bereikt hij een bloeihoogte van ± 80 tot 100 cm. De Martagon lelie is winterhard, zeer geschikt voor verwildering en hij bloeit ieder jaar rijker. De Martagon lelie stelt geen hoge eisen aan de groeilocatie omdat ze zich goed kunnen aanpassen. Echter voor een optimale groei geven ze de voorkeur aan een goed waterdoorlatende plek waar ze zijn beschermt tegen overmatige hitte, wind, droogte en kou. Een beetje direct zonlicht op sommige momenten van de dag en lichte schaduw gedurende de rest van de dag zorgt voor de beste bloeiresultaten.

  De plantdiepte van een Martagon bol is 10 cm plus de hoogte van de bol waarbij de wortels bij de basis van de bol in verschillende richtingen naar beneden moeten wijzen en het is belangrijk dat de grond goed vochtig is en stevig wordt aangedrukt als het plantgat is gevuld.

  Martagon lelies moeten in de tuin tijdens de groei tot laat in de herfst, goed worden bewaterd, om in het volgende voorjaar een goede bloemproductie te garanderen. Ook is het belangrijk dat elke herfst alle lelieplantenresten uit de tuin worden verwijderd. De beste tijd om Martagon lelies te bemesten is direct na het bloeiseizoen zodat de bladeren en de stam de gelegenheid krijgen om op natuurlijke manier af te sterven voordat de winter begint. Het is het beste om organische mest een beetje uit de buurt van de bollen en de stamgroei in de grond te werken en daarna met zand of grond te bedekken, dit voorkomt dat door regendruppels sporen van schimmels op de leliebladeren spatten.

   

 • Lentebloeiers. Welke zijn er en waar kan ik op letten?

  Binnenkort kunnen we ons alweer gaan richten op het volgende seizoen.
  Het planten van de voorjaarsbollen is een ritueel wat al kan beginnen in september en kan doorlopen tot december.

  Wat verstaan wij onder de voorjaarsbloeiers?

  Wij praten hier vaak over de éénjarige bloemen of bloemen die aan het eind van de groeiperiode weer uit de tuin gehaald dienen te worden.

  Natuurlijk zijn er ook altijd uitzonderingen op de regel.

  Voorjaarsbloeiers planten

  Het seizoen voor planten van voorjaarsbollen begint in september en kan doorgaan tot december. Begin bij een warm najaar vooral niet te vroeg. Met de snel wisselende temperaturen kan een bol zich maar zo vergissen!

  Om het jezelf zo makkelijk mogelijk te maken kun je gebruik maken van een bollenpoter of plantschep . Stelregel is bij veel bollen: plant de bol  twee keer zo diep als de bol hoog is.

  Waar plant ik mijn bollen?

  Dat is juist zo leuk! Je mag het zelf weten, als een groepje bij elkaar, los tussen de andere bloemen en planten in de border of in een pot.
  Tip: Maak eerst een plan door je bollen op de grond uit te spreiden en plant ze dan in de grond. Dan weet je zeker dat je goed uitkomt met je aantallen!

  Zeker weten dat je alle bollen er weer uit hebt aan het eind van het seizoen en je bollen een bescherming geven tegen muizen? Maak dan gebruik van de bollenmanden die je compleet ingraaft.

9 Artikel(en)